Gå til hovedindhold

Skibet

Vi vil gerne byde dig og dit barn velkommen ombord på Skibet. Vi håber, at vi sammen får en god sejlads.

  • Læs op

Indhold

    Skibet har hjemme på Skejbytoften – i et skønt farvand mellem Skejbygårdsvej, Randersvej og Skejbyvej. 

    Skibet har plads til 52 børn i aldersgruppen 0-6 år. Børnene er fordelt på:

    • To børnehavegrupper – Delfinerne og Søhestene – med hver 20 børn.
    • En vuggestuegruppe – Muslingerne – med 12 børn. 

    Tid til at børnene kan øve sig

    Vi har en ambition om, at alle børn skal blive så dygtige, som de kan. Børnene skal trives. De skal lære noget, og de skal udvikle sig positivt, så de bliver robuste individer, der har mod på livets udfordringer og har evner og lyst til at deltage i inkluderende fællesskaber.

    Børn har forskellige måder at lære på. Børn lærer på alle tidspunkter i alle situationer. Det kan for eksempel ske, når børnene leger, når de spiser, eller når de tager tøj på i garderoben. De daglige rutiner har en pædagogisk værdi i sig selv. Og vi er bevidste om at sætte tid af til, at børnene kan øve sig.

    Skibet er et åbent hus, hvor smittende engagement, struktur, kreativitet og ansvar er hjørnesten.

    • I Skibet er der åben kontakt imellem stuerne og grobund for kammeratskaber på tværs af stuerne. Rammen om institutionen er de ydre vægge og ikke kun stuens. Alle har ansvar for alle børn.
    • I hverdagen veksler vi mellem planlagte og spontane aktiviteter med inspiration fra både børn og voksne. Aktiviteterne kører både stueopdelt og på tværs af huset. 
    • Trivsel, tydelige forventninger og et godt samarbejde er et fælles ansvar. En klar struktur sparer tid, skaber overblik og giver tryghed for både børn og voksne.
    • Musik og bevægelse er i højsædet, både i grupperne og fælles i huset.
    • Vi har et aktivt udeliv – både på legepladsen, i nærmiljøet og på ture længere væk. Børnene skal opnå en fornemmelse af naturens gang, en glæde ved at opholde sig i den og en forståelse for at værne om den.
    • Vi efterstræber en god tone over for børn, kolleger og forældre.
    • Vi tænker i muligheder og ikke begrænsninger.
    • Vi er ikke alle sammen ens. Det tager vi som en gave. 

    I er velkomne til at besøge os

    Hvis I overvejer, at jeres barn skal med på Skibets daglige togter, er I velkomne til at påmønstre og få en rundvisning. Det giver mulighed for at fornemme stemningen ombord og ane horisonterne for en sejlads med Skibet. Ring og aftal en tid med den pædagogiske leder (Unna Marie Schneider Fugl - tlf. 29 61 26 93)

    Er der noget, du er i tvivl om, så spørg endelig.

    Vi glæder os til at lære dig og dit barn at kende. Vi ser frem til alle de gode oplevelser, der venter forude på vores daglige togter. 

    Sådan ser her ud

    På Skibet er børnene fordelt på tre grupper:

    • Muslingerne: Plads til 12 vuggestuebørn.
    • Delfinerne: Plads til 20 børnehavebørn.
    • Søhestene: Plads til 20 børnehavebørn.

    Skibets stuer er placeret omkring vores store fællesrum. Vi har to sideskibe, hvor der er puderum og værksted. Soldækket er vores værksted (og væksthus) med direkte adgang til legepladsen.

    Farvandet omkring Skibet

    Der er gode udflugtsmuligheder i lokalområdet. Blandt andet Mollerup Skov med bæk, krat og vandhuller. Der er gode tilkørselsforhold og ikke langt til bus.

    Skibets legeplads omkranser huset på tre sider. Arealet er i flere niveauer, og børnene kan boltre sig på forskelligt materiale som græs, grus, sand, fliser og asfalt. De store flise-arealer er brudt af store natursten, som titter frem midt i belægningen. Vi har urtehave, gynger, sandkasser, høns, bålplads, hængekøjer, små kroge til leg i mindre grupper og meget mere. 

    Dækket er vores store fællesrum. Kabyssen er vores køkken. På kommandobroen bliver kontorarbejdet lavet. Og lukafet er den voksne besætnings pause-, arbejds- og møderum.

    Rum til magi

    Takket være designteamet "Rum til magi" har vores skønne fællesrum fået en ansigtsløftning.

    Fællesrummet er vores skønne base, hvor voksne og børn mødes på tværs af alder. Vi voksne har stadig det store overblik over de forskellige børnegrupper, samtidig med at rummet er delt op i mindre lege- og læringszoner, der giver børnene rig mulighed for ro og fordybelse. Fællesrummet inviterer både de helt små og de større børn og byder på mange magiske og inspirerende zoner.

    Forrige Næste

    Skibets dagsrytme

    En typisk dag i Skibet ser i store træk sådan ud:

    • 6.30: Skibet åbner for dagens sejlads.
    • 6.30 - 7.30: Vi spiser morgenmad i fællesrummet.
    • 8.00: Alle stuer er åbne.
    • 8.00 - 9.00: Modtagelse af børn, leg, aktiviteter på stuerne og i fællesrummet.
    • 9.00 (cirka): Samling i alle grupper
    • 9.15/9.30 - 10.45: Planlagte aktiviteter, ture, lege.
    • 10.45 - 11.00 Samling på Søhestene og Delfinerne, hvor der synges, leges, fortælles historier osv.
    • 11.00 - 12.00 Frokost.
    • 12.00 - 14.00 Udeleg, middagssøvn, de voksne afvikler pause.
    • 14.00 - 15.00 Eftermiddagsmad i café.
    • 15.00 - 16.00 Leg og aktiviteter.
    • 16.00 - 17.00 Oprydning og afslutning på dagen. (Mandag og fredag lukker vi kl. 16.30)

    Tidspunkterne er kun vejledende. Ture ud af huset eller projekter på tværs af stuerne, som teater, cirkus eller juleværksted, kan være med til at ændre lidt på planen.

    Aktiviteterne om formiddagen favner vidt, for eksempel at male, tegne, sy, synge, at læse bøger, klæde sig ud, spille spil, lave musik, danse eller dramatisere. Kun fantasien sætter grænser. Vi lægger vægt på, at der sker aktiviteter på tværs af stuerne. På den måde lærer børnene hele huset at kende.

    Hver dag er børnehavebørnene ude, og vi stræber efter, at det også gælder vuggestuebørnene. Vi er ude i al slags vejr. Vi cykler, graver, spiller bold, gynger, bygger huler, laver bål, leger med vand, sand og jord – og der bliver lavet store og små eksperimenter.

    "På tværs" grupper

    Skibet er et åbent hus, hvor der er rig mulighed for venskaber på tværs af stuer og alder. For eksempel er børnehavebørnene én gang om ugen i mindre grupper med jævnaldrende børn. Vi kalder dem ”på tværs” grupper.

    • De store børn er i Hemmelig Klub. Her øver de sig bl.a. i skolerelaterede aktiviteter som at lytte til historie uden billeder, skrive deres navne eller tegne, hvad de har set eller oplevet, fx deres familie eller noget fra en tur til Domkirken. Venskab, sociale kompetencer, robusthed, hjælpsomhed, gåpåmod, tro på sig selv og sin egen kunnen kommer meget højt på udviklingslisten, når man kommer i Hemmelig Klub.
    • De ca. 4-årige er i mellemgruppen (Rødderne), der gerne tager ud af huset og prøver sig selv af fysisk, bl.a. i skoven. De arbejder også på værkstedet med forskellige kreative aktiviteter.
    • De 2½ til 3-årige er i musik- og rytmikgruppen, hvor de øver sig i at være med i fælles lege og sange. Her begynder processen med at modtage kollektive beskeder, vente på tur og selv være skaber af musik. 
    • Alle børn medbringer to madpakker om dagen. Den ene til frokost og den anden til eftermiddagscafé. Vi anbefaler at give børnene ernæringsrigtig og spændende mad med hver dag. Madpakken bør være varieret og gerne indeholde brød, frugt og grønt hver dag.
    • Der er køleskab til Delfinernes og Søhestenes madpakker i køkkenet - og til Muslingernes madpakker i Muslingegarderoben.
    • HUSK tydeligt navn på madpakkerne.

    Der er morgenmad på Skibet indtil kl. 7.30.

    Skibet serverer vand til frokost og mælk og vand til eftermiddagsmaden. Derfor skal børnene ikke selv have drikkevarer med.

    Alle børnehavebørn spiser sammen om eftermiddagen, enten udenfor eller på Søhestestuen. Vi kalder det café, og børnene spiser på skift mellem kl. 14 og 15. Caféen skaber en glidende overgang mellem leg og spisning og styrker legen og samværet mellem stuerne.

    På den måde stræber vi efter at gøre måltiderne til fælles hyggelige og lærerige oplevelser. 

    Vi stemmer om det

    Det er dig som forælder, der er med til at bestemme, om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    • Vi er sammen om at lykkes med den bedste udvikling for dit barn. Tillid, konstruktiv dialog og en åben kommunikation er nogle af forudsætningerne for samarbejdet.
    • Vi ønsker at skabe så stor tryghed for jer, at I har det fint med at overdrage jeres dyrebareste eje til os i dagtimerne.
    • Vi er opmærksomme på, hvordan vi udtrykker os. Vi stræber efter en god tone over for både børn, kolleger og forældre.

    Et fælles ansvar

    Den daglige dialog mellem personale og forældre er højt prioriteret. Vi lægger op til, at begge parter er ansvarlige for denne dialog. Trivsel, tydelige forventninger og et godt samarbejde er et fælles ansvar.

    Vores ønske er, at den enkelte familie får en god modtagelse og afhentning hver dag. Vi håber også at bidrage til at udbygge og understøtte forældrenes indbyrdes kontakt.

    Det er vigtigt for os, at I føler jer hjemme, og at I opfatter jer som en del af huset. Det gør I bedst ved at være her og opleve huset. Vi opfordrer jer til, at I indimellem tager jakken af og sætter jer, når I afleverer og henter jeres barn.

    Vores forældresamarbejde indeholder også forældresamtaler, forældremøder og arrangementer. Det forventes, at I møder op til arrangementer i det omfang, I kan. Det betyder meget for jeres barn, for samarbejdet og for interaktionen med de andre familier. 

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

    Skibets forældreråd er sammensat af:

    • 5 forældrerepræsentanter med stemmeret.
    • 1 medarbejderrepræsentant med stemmeret.
    • Skibets pædagogiske leder, uden stemmeret.
    • To suppleanter (forældre).

    Medlemmer og suppleanter vælges af forældrene på en årlig generalforsamling. Medarbejderrepræsentanten udpeges af personalet.

    Forældrerådet holder møde cirka fire gange om året. Arbejdet i forældrerådet giver både mulighed for indflydelse på en lang række vigtige forhold på Skibet og et mere indgående kendskab til forholdene "under dæk". 

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

     

    Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.

    Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    Du kan læse meget mere om vores faglige fundament i vores pædagogiske læreplan.
    Læreplanen er rammen for alle børns læring.

    Du kan også læse vores seneste evaluering af arbejdet med læreplanen.

    Sidst opdateret: 29. februar 2024